luni, 23 martie 2015

Homeschool - Invatam sa citim

Bun venit in DulceaMeaCasa!
Sa inveti un copil sa invete sa citeasca este o treaba pe cat de serioasa, pe atat de "fina". Nu toti incep in acelasi timp, nu toti sunt curiosi despre litere si mai ales nu toti pot fi invatati la fel.
Primul gand ma duce la o imagine de pe facebook, pe care am preluat-o si eu aici:
Multi dintre noi putem citi asta si sunt si alte "modele" prin care mintea noastra face asocieri. Asa-i ca nu cititi fiecare simbol? Asa-i ca intelegeti mesajul?
Sursa : Facebook

Sa stiti ca si copiii au un "cod" al lor dupa care citesc imaginile si cuvintele.
Printre primele mele amintiri in legatura cu cititul sunt "Citeste si potriveste" un joc cu cartonase si diafilmele cu povesti. 
Imi amintesc ca aveam acel joc cu cartonase mici, patrate cu imagini si altele dreptunghiulare, mai mici , unele cu tot cuvantul, celelalte cu despartirea cuvintelor respective in silabe. 
Imi amintesc si acum de cartonasul cu o toba de jucarie si cartonasul pe care scria "toba" si "to-ba"...de celelalte nu-mi amintesc, dar stiu ca le puteam citi. Si-mi mai amintesc ca atunci cand incepeam jocul, primul cartonas pe care il cautam era...da, toba. 
Imi doream o toba, voiam sa vad desenul, sa citesc cuvantul. Cuvantul intreg, nu pe litere.
Apoi diafilmele...cine a avut, stie bucuria pe care o simtea vazand desenele cu scrisul sub ele. Iar cand parintii n-au mai putut sa-mi citeasca, am incercat singura.
Aaaa....si mai am amintirea literei I de mana, pe care mama incerca s-o invete pe sora mea mai mare ( aveam vreo 3 ani)....si de atunci a inceput sa-mi placa liniile ondulate...hi hi hi...
Asa ca la 5 ani, stiam deja sa citesc: silabe, cuvinte, propozitii. Scoala a venit, ca o binecuvantare pentru mine, la 6 ani...si-o zi :D.
Revenind la invatarea diferentiata.
Urmaresc cu drag blogul Cameliei si m-am bucurat impreuna cu ea de experienta M-ei, fetita ei, de a citi pe litere. Este un pas important. Gasiti si inregistrarea ( ce minunat!!!!) a acestei experiente.
Si, uitandu-ma la Daria mea, in timp ce se juca cu literele de la Blanko, mi-am dat seama ca si ea citeste ca si mine: intai cuvantul ( scurt, ce-i drept, din cateva litere), ca intreg, apoi fiecare litera in parte.Am inceput cu cuvinte scurte, intr-o joaca, (in toamna 2013): DA si NU....ha ha ha...cel mai mult i-a placut NU...ha ha ha....si l-a invatat repede sa-l si scrie cu piesele de joc.Apoi am asezat piesele jocului dupa modelul tastaturii: QWERTY...:D
Au urmat "cautarile pe Google" ale desenelor  si cantecelelor preferate, la inceput cu ajutorul nostru, apoi singura. Ce a ajutat-o cel mai mult, a fost optiunea Google de a afisa denumirea cea mai cautata dupa primele litere scrise si joaca, de mica, cu o tastatura veche.
Un rol important  l-a avut faptul ca Daria stie deja literele pe care le-a invatat cu ajutorul capacelor mari de la galetusele de iaurt. pe care le-am facut special pentru activitatile homeschool.
Si tablita magnetica.
La fel a invatat si primele cuvinte in engleza ( despre asta in alta postare).
Sunt si copii care invata cititul pe silabe, dar foarte putini.
Si mai este si metoda traditionala, din invatamantul nostru -  metoda grafica, prin care copilul reprezinta grafic prin liniute si punctulete cuvintele, apoi silabele, apoi literele...
Consider ca e important sa descoperim felul in care invata copiii nostri si sa-i ajutam.
Nu cred ca exista o metoda mai buna decat observarea directa si punerea in situatii de invatare, de lucru cu obiectele: cartonase, piese, nasturi, dopuri etc.

MULTE IMBRATISARI!    OANA

Niciun comentariu: