duminică, 8 februarie 2015

Foietaj cu crema de vanilie

Bun venit in DulceaMeaCasa!
Va invit astazi la un mic rasfat dulce. De ce rasfat? Pentru ca maine incepe scoala, iar Thea se intoarce din vacanta in seara asta si vreau sa stie ca i-am simtit lipsa, ca o iubesc si pentru ca ii plac dulciurile facute in casa am pregatit un desert special: foietaj cu crema de vanilie.
E ceva nou pentru mine, de obicei ies rar din planificarea pe care mi-o fac zilnic ( datorita programului foarte incarcat), dar mi-am luat si eu cateva zile de concediu si...cum se schimba omul cand e cu mintea limpede :P




Mi-am cumparat cele necesare ( aluat foietaj, faina, lapte, zahar, zahar vanilat, esenta de vanilie, unt, stafide) si am pornit in calatoria dulce din bucatarie. E mai usor cand ai un ajutor, asa ca Daria, ramasa acasa, s-a oferit sa fie ucenicul cofetar.
Cand fac ceva nou si mai ales cand e ceva ce tine de bucatarie am asa o strangere de inima ca "daca nu-mi iese?" :(
Am sunat pe nasica sa-mi mai zica o data cum se face ( ca la ea am mancat bunatati d-astea si Thea o iubeste mult).
N-am facut eu foietajul, desi imi amintesc ca sora mea il facea impreuna cu mama cand eram noi acasa.
Dar s-o luam incet, cu inceputul:
Aluatul de foietaj il gasiti la raionul congelate din magazine si este o foaie groasa de 2-3 mm spre deosebire de foile de placinta care sunt ambalate la fel si sunt multe si subtiri. Trebuie sa fac precizarea asta ca sa nu fie confundate...mai ales cine n-are cunostinte de patiserie sau experienta in lucrul cu ele si nu le stie pe toate ( asa ca mine, de exemplu).
E important ca aluatul sa fie lasat sa se decongeleze usor, la temperatura camerei, timp in care puteti face altceva: sa cititi in timp ce beti o cana de ceai si sa priviti ce frumos ninge afara, sa va bucurati de linistea care se asterne peste oras...sau altceva ce va face placere.
Am taiat sase bucati din aluat, le-am rulat o data pe lungime si le-am pus in tava unsa cu ulei la cuptor pentru aproape 20 de minute, adica atat cat sa se coaca si sa devina aurii.


Cat timp s-au copt ele, am facut crema de vanilie care mi s-a parut foarte simpla si....gustoasa:
- 10 linguri de faina ( fara varf)
- 10 linguri de zahar
- un plic de zahar vanilat
- cativa stropi de esenta de vanilie
Toate amestecate cu 500 ml de lapte si puse sa fiarba .

Alti 500 ml de lapte i-am pus la foc si cand s-au fiert i-am turnat peste compozitia fierbinte, incet, sa nu fac cocoloase....si am reusit :) . Am pus o jumatate din pachetul de unt si am lasat sa se raceasca.

Am pus stafidele intr-un pic de lapte cald ( sa se umfle), apoi am amestecat cu crema de vanilie.



Ca sa pot umple foile am folosit " un pos cu dui" ( mi-amintesc cand invata sora mea despre ustensilele de patiserie), adica un con din material textil la capatul caruia se fixeaza un dui sau un sprit. 


manute mici de ajutor :)



Eu am gasit pungi de ornare de unica folosinta speciale la care am pus un sprit de la un set mai vechi. Am incercat si cu o punguta de ambalat dar a fost prea subtire si s-a spart. Poate cu una mai grosuta un pic ar merge la fel de bine, dupa ce i se taie un varf din baza.

Am umplut foile si mi-a ramas si crema. 
Se lasa la rece vreo doua ore ca sa se inmoaie un pic foile si sa se intareasca crema.

Delicios!!!
Desi am mancat si una calda, recunosc  ca e mai buna rece.
  

p.s. 1 Am scris articolul astfel incat orice incepator ( in special fiicele mele) sa poata pregati acest desert.


p.s. 2 Si a venit si Thea din vacanta, tarziu, in noapte...Daria a fost cea mai bucuroasa si i-a spus "mi-a fost atat de dor de tine!"


p.s. 3 Daca puteti aduce imbunatatiri acestei retete, dati-mi de stire...Thea va incerca sa faca si ea si i-ar prinde bine cateva sfaturi. Va multumesc!




MULTE IMBRATISARI!   OANA

2 comentarii:

copilarim spunea...

Zana draga si eu vreau sa incerc sa fac foietaj cu crema de vanilie:D.
Deocamdata ma documentez si caut solutii. Cand va fi gata o sa va povestesc ce si cum ;)).

Ti-a iesit foarte bine si sigur a fost o supriza placuta si apreciata atat la propriu cat si la figurat :D
Pupici

Dulcea Mea Casa spunea...

Incearca, draga mea. E rapid si gustos...desi ma temeam la inceput ca n-o sa-mi iasa. Asteptam dulciurile tale <3