luni, 31 octombrie 2011

Meniu saptamanal

STRES mai PUTIN, BANI cheltuiti MODERAT, REUSITA este MARE. De cand am inceput sa planific meniul pentru noi, am parte de mai multa liniste. Trebuie sa recunosc ca mi-a luat foarte mult timp pana sa ajung la un meniu potrivit, mai ales ca nu eram obisnuita sa planific aproape nimic din ce tinea de casa. Si este o poveste lunga...
In primul rand m-am gandit ca vreau mancare sanatoasa. De aici a pornit totul. Am cautat retete, meniuri, in reviste, pe net, in functie de grupa sangvina etc. Dar, ba contineau alimente pe care nu le consumam (sau n-am auzit de ele), ba era prea multa prajeala, ba erau numai de dulce, ba nu erau de sezon, ba nu mi se pareau potrivite pentru masa de seara sau era dificil de facut dimineata la prima ora ... si tot asa.
Unele meniuri pe care le-am gasit contineau mancaruri diferite pentru fiecare zi a lunii, dar eu voiam sa fie mai SIMPLU.
Apoi, meniul trebuia sa contina legume, fructe, cereale, elemente nutritive necesare, sa contina atat mancare de post, cat si mancare de dulce, gustari, prajituri, sa se potriveasca gustului nostru, dar sa se incadreze in bugetul alocat, sa fie usor de facut, sa arate bine, sa aiba un gust bun, sa fie si traditional, sa contina si retete din alte tari....
Acum, dupa aproape 3 ani de cautari, experimentari, de consultari cu familia, am un meniu echilibrat. Il impartasesc tuturor. Bineinteles ca el ramane deschis pentru eventuale adaugiri, evenimente nepravazute (cum ar fi iesirile in oras, o invitatie la cina), perioade de post etc.


Am denumit zilele astfel:
L - lejer (fara carne de cele mai multe ori)
Ma - mancare romaneasca
M - mancare de post
J - joaca in bucatarie
V - vegetarian
S - sofisticat
D - duminica in familie

Suntem amatori de ciorbite si supe, asa ca ele nu lipsesc din meniul saptamanal, iar dimineata o cana de ceai de plante cald sau un pahar de suc de fructe si legume ne face sa incepem ziua cu bine.
Iata cum arata meniul saptamanal:
LUNI
MIC DEJUN    Preparate cu oua
PRANZ            Ciorba + desert
GUSTARE       Ceva dulce
CINA               Preparate cu Paste

MARTI
MIC DEJUN   Cereale in diferite combinatii
PRANZ           Ciorba + desert
GUSTARE      Cornuri
CINA              Preparate cu Mamaliga

 MIERCURI
MIC DEJUN    Tartine
PRANZ            Mancarica de legume/fainoase
GUSTARE        Pop corn
CINA                Preparate cu Cartofi/Fasole

JOI
MIC DEJUN    Smoothie
 PRANZ           Ciorba + desert
GUSTARE        Sandvici
CINA               Preparate cu  Lapte

VINERI
MIC DEJUN   Tartine
PRANZ            Salate de cruditati
GUSTARE      Fruct
CINA               Compot

Pentru SAMBATA si DUMINICA aleg meniuri speciale.

Pentru saptamana 31.10 - 6.11. am ales o ciorbica de perisoare si o mancare de dovlecei si urmatoarele preparate:

 LUNI
MIC DEJUN   Oua Benedict
PRANZ   Ciorba de perisoare + negresa
GUSTARE  Negresa
CINA Budinca de macaroane

 MARTI
MIC DEJUN  Cereale cu fructe si iaurt
 PRANZ   Ciorba de perisoare + negresa
GUSTARE  Corn cu gem
CINA Mamaliga cu branza si smantana

MIERCURI
MIC DEJUN   Tartina cu gem
PRANZ   Mancarica de dovlecei
GUSTARE  Pop corn
CINA Salata orientala

JOI
MIC DEJUN   Smoothie
PRANZ   Ciorba de perisoare + negresa
GUSTARE  Sandvici cu pui
CINA        
Orez cu lapte

VINERI
MIC DEJUN   Tartina cu pate vegetal
PRANZ      Salata de legume
GUSTARE  Banane
CINA   Compot de mere

SAMBATA voi face clatite cu inghetata, macrou cu portocale la cuptor, salata de cruditati.

DUMINICA
nu gatesc decat ocazional, asa ca mancam ce ramane prin frigider din ultimele trei zile.

POFTA BUNA!

Multe imbratisari!             Oana

3 comentarii:

♥ Mihaela spunea...

Ca sa nu fac un meniu monoton (o saptamana de ciorba de perisoare :) eu am ales varianta congelarii. Fac luni mancarea, pastrez portia din ziua respectiva, restul pun in pungute la congelator. In celelalte zile la fel. Apoi am o luna liniste. Scot punguta cu o seara inainte, o las in frigider sa se dezghete lent si apoi e numai buna de incalzit si pus pe masa.
Merge bine la sarmalute, ciorbite, mancarici de fasole...
La fel fac cu zarzavaturile. Daca iau morcovi, patrunjel, telina ii curat si rad pe toti, sa nu-mi pierd vremea si elanul de 10 ori sau sa apuce sa se deshidrateze sau mucegaiasca, ii fac in pungute portii mici si imi pica numai bine cand am nevoie.

dulceameacasa spunea...

Buna idee. Daca e vorba ca economisim timp, o sa incerc si eu. Multumesc

copilarim spunea...

Ah ce-mi plac cum le-ai ordonat!! (ma stii order freak.. haha) Trebuie sa ii citesc si lui Buni...!!! :*