joi, 8 septembrie 2011

CURRICULUM PENTRU CRESA

Multe mamici se intreaba: Sa dau copilul la cresa? Daca are cine sa-l educe acasa, mai bine nu. Copilul are nevoie de mama sa, de cei din familia sa pentru a creste in siguranta, dar si pentru ca nu gasesti multe educatoare care sa creasca copilul in spiritul crestin-ortodox. Mi-a placut acest articol: http://www.familiaortodoxa.ro/2011/05/21/copilul-are-nevoie-sa-se-intoarca-in-bratele-iubitoare-ale-mamei-sale-dupa-fiecare-esec-ori-nesiguranta/#more-2809
De aceea vreau sa impartasesc cateva din activitatile care se pot face cu un copil acasa, usoare, la indemana oricui.
O alta intrebare se naste: Cum va socializa copilul meu cu alti copii? Daca se comunica mult cu el, daca se joaca in parc cu alti copii, daca mai sunt si alti frati acasa, nu mai e nevoie de o altfel de comunicare. De asemenea rolul bunicilor este foarte important. Pentru mine, ajutorul socrilor a fost (si este) deosebit. Ei sunt cei care m-au invatat intr-adevar adevarata credinta ortodoxa, au crescut-o pe Teodora (atunci cand eu am inceput serviciul) in spiritul ortodox, au invatat-o rugaciuni, sa fie un om drept, cu frica de Dumnezeu. In cartea "Familia ortodoxa - sfaturi, cuvinte de invatatura, rugaciuni" se spune " Cand apar nepotii, iubirea ramane aceeasi ( ca atunci cand isi educau propriii copii), dar au mai multa intelepciune si experienta. Bineinteles, daca bunicii sunt intelepti si credinciosi, nepotii pot invata multe lucruri bune si frumoase de la ei. Scopul principal este acela de a-i invata ceea ce inca nu stiu parintii. Si anume, sa iubeasca pacea, linistea, smerenia, intelepciunea, rabdarea si felul de a fi duhovnicesc. Aceasta este invatatura prin care un copil pune temeliile vietii sale. Batranii au timp mai mult la dispozitie, nu se grabesc nicaieri si ocupatia lor principala sunt nepotii."
Activitatile desfasurate cu Daria, acasa, le-am conceput conform programei pentru grupa de copii anteprescolari, dar am folosit si multe din ideile mele. Am lucrat atunci cand Daria a fost sanatoasa, activa, nu a fost nimic impus, ci doar am incercat sa-i starnesc curiozitatea si am adaugat la ceea ce stia deja.
 Un exemplu pentru o saptamana :
SAPTAMANA 1
Literatura pentru copii: "Punguta cu doi bani" de Ion Creanga
Rugaciune: "Ingerasul meu"
Rime pentru copii (din Folclorul copiilor):" Unu, doi"
- Unu, doi, unu doi,
Mergem toti in pas vioi,
Unu doi, unu, doi,
Faceti toti la fel ca noi
Vocabular: curat/murdar, rosu/albastru
Jocuri: "Sa punem inauntru!"
Muzica Clasica: Mozart "Musical Soup - Minuet, K. 6"
Muzica pentru copii: "Sade rata pe butoi"
Limba engleza: "Twinkle, twinkle,little star"
Euritmie: miscare libera pe muzica clasica
Desen: Desen liber cu creioane colorate
- Povestea o spunem seara, inainte de culcare, ca rutina. Carticica pe care o am are si poze ( este de cand eram eu foarte mica - mi-a cumparat-o tata, Dumnezeu sa-l ierte).
- Rugaciunea o spunem dimineata, dupa micul dejun, cand incepem activitatile de dimineata. Daria recunoaste rugaciunea, icoanele si incearca sa se inchine.
- Rimele le folosesc atunci cand facem mica gimnastica de dimineata sau cand ne imbracam.
- Tot cand ne imbracam, sau cand suntem la masa, sau la baita ii arat si ii atrag atentia in mod special la lucruri curate/ murdare sau rosii/ albastre (Daria arata aceste lucruri, deocamdata nu le rosteste).
- Jocurile sunt simple, stiut fiind faptul ca un copil de 1 an poate imita un adult. Jocul pe care noi l-am facut a fost de a pune intr-o cutie diferite obiecte pe care le denumim (si la masa ii spun ce mananca: cartof, morcov, ceapa, ou etc. - acum, la 1.4 ani spune ou, ceapa, apa, papa)
- Muzica este fundalul sonor cand : ne jucam , desenam, dansam etc.
- Muzica pentru copii e ritmata si vioaie si o ascultam la calculator( pe You Tube, pentru ca are si imagini).
- O limba straina se invata cel mai bine ascultand cantecele, de cand copilul este mic. Asa ca folosim tot You Tube pentru a invata. In plus, am cateva carticele cu imagini pe care le folosesc sa-i arat Dariei.
- Euritmia e un fel de exercitiu fizic. Folosim in plus esarfe colorate, o saltea pe care ne rostogolim, sarim etc. si ascultam muzica aleasa.
- Desenam ( a se citi mazgalim) cu creioane cerate si ne place sa folosim ambele maini. De altfel si la masa Daria foloseste ambele maini atunci cand tine lingurita. (Deja mananca singura, iar de doua zile nimereste gura fara sa dea pe langa.)
Toate aceste activitati le facem zilnic, fiecare activitate nu dureaza mai mult de 3-5 minute, exceptii fac povestea si melodiile pe care le ascultam si cand facem altceva.
Multe imbratisari!  Oana

2 comentarii:

♥ Mihaela spunea...

Dumnezeu sa va aiba in paza Sa!
Va doresc sa cresteti sanatosi, destepti si frumosi.

dulceameacasa spunea...

Multumim, Mihaela. Va dorim sa aveti parte de multe bucurii si te mai astept pe aici.